Lapsella on oikeus oppia
18.11.2024
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.11. Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä on vuosittain 20.11. Teema on tänä vuonna ”Jokaisella lapsella on oikeus oppimiseen”.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus määrittelee, että lapsella on oikeus oppia. Tämä liittyy siihen, että lapsella on oikeus omaan kasvuun ja kehitykseen, mutta myös siihen, että lapsella on oikeus kasvaa lähiyhteisöjen ja yhteiskunnan vastuulliseksi sekä täysivaltaiseksi jäseneksi. Oppimista ei voi lähtökohtaisesti tapahtua turvattomassa ilmapiirissä, koska turvallinen ympäristö ja turvallisuuden tunteet ovat ihmisen perustarpeita.
Yhteisöjen, kuten koulujen, päiväkotien ja harrastustoimijoiden sekä yhteiskunnan on tehtävä näkyviä ja konkreettisia tekoja turvallisen ympäristön mahdollistamiseksi jokaiselle. Vähemmistöihin kuuluminen altistaa vähemmistöstressille ja muun muassa väkivallalle, jotka vaikuttavat suoraan turvallisuuden tunteeseen. Yhteisöjen ja yhteiskunnan onkin tehtävä moninkertaisesti työtä sen eteen, että erityisesti vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kokisivat olevansa turvassa. Valitettavasti tutkimusten mukaan esimerkiksi sateenkaarinuoret kohtaavat yhä merkittävän määrän häirintää, syrjintää ja väkivaltaa.
Lapsella on myös oikeus saada tietoa oman kasvunsa ja kehityksensä tueksi. Oikeus koskee esimerkiksi ikätasoista tietoa eri identiteeteistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Tieto näistä sekä tukee lapsen oman identiteetin jäsentymistä, suotuisaa kasvua ja turvallista kehitystä että auttaa torjumaan vihaa, ennakkoluuloja, syrjintää ja väkivaltaa.
Oppimista tapahtuu monessa muussakin paikassa kuin koulun penkillä: lapsi oppii lähes koko valveillaoloaikansa. Suurin osa oppimisesta onkin tiedostamatonta oppimista, jossa lapsi omaksuu ympäristöstään hiljaista tietoa, käytäntöjä, asenteita – ja ennakkoluulojakin. Vanhempien, aikuisten ja kasvattajien olisikin hyvä muistaa, että omia ennakkoluuloja, syrjiviä asenteita ja ihmisryhmiin liittyviä stereotypioita ei tule siirtää lapsille, vaan opettaa hyväksyvään, avoimeen ja sensitiiviseen asenteeseen.
Meidän jokaisen on tehtävä työtä sen eteen, että lapsi saisi elää, kasvaa ja kehittyä sellaisessa ympäristössä, joka tosiasiallisesti tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Ympäristössä, jossa ei ole pelkoa ja joka on turvallinen. Kasvun paikkahan on monesti meillä aikuisilla, ja meidän tulisikin useammin ja kauemmin poiketa peilin eteen ja pohtia, mitä me omalla käytöksellämme, asenteillamme ja ennakkoluuloillamme välitämme lapsille.
Meillä Sinuiksi ry:ssä on haave maailmasta, jossa jokainen voi lähtökohtaisesti tulla sinuiksi itsensä kanssa ympäristössä, joka tukahduttamisen, mitätöinnin ja häirinnän sijasta jättää tilaa pohtimiselle, tutkimiselle ja yhdenvertaisuudelle. Ensimmäinen ja tärkein askel on, että mahdollistetaan tällainen maailma lapsille.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Keskipohjanmaa -lehdessä 06.11.2024, Ilkka-Pohjalaisessa 18.11.2024 ja Keskisuomalaisessa 19.1.2024
Yleisöltä | Lapsella on oikeus oppia | Mielipide | Ilkka-Pohjalainen
Pääkirjoitus ja mielipide | Lapsella on oikeus oppia | Mielipide | Keskisuomalainen
Mico Ylimäki
toiminnanjohtaja
Sinuiksi ry