Sateenkaarierityistä nuorisotyötä tarvitaan

11.10.2024

Nuorisotyön viikkoa vietetään 7.-13.10. Nuorisotyön viikolla nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Nuorisotyön viikko tekee myös nuorisoalalla tehtävän työn vaikuttavuutta näkyväksi.

 

Sateenkaarierityinen nuorisotyö

Sateenkaarierityisellä nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorisotyötä, joka on suunnattu erityisesti sateenkaarivähemmistöön kuuluville nuorille tai sateenkaariasioista kiinnostuneille nuorille. Tällaista työtä on esimerkiksi eri kaupungeissa järjestettäviä sateenkaarinuorten iltoja. Näinä iltoina nuorisotila on varattu ainoastaan sateenkaarinuorille, ja heille järjestetään ohjattua toimintaa tai mahdollistetaan yhdessäoleminen - eli vertaistuen saaminen. 

Sateenkaarierityistä nuorisotyötä ja -toimintaa tarvitaan, koska vähemmistöihin kuuluvat nuoret tarvitsevat turvallisempia tiloja, eli paikkoja, joissa ei tarvitse pelätä kohtaavansa vähemmistöasemasta johtuvaa vihaa, syrjintää tai väkivaltaa ja saa vapaasti olla sellainen kuin on. Kouluterveyskyselyjen mukaan huolestuttavan moni nuori on kohdannut vihapuhetta, häirintää ja väkivaltaa. Nämä altistavat vähemmistöstressille, estävät kasvurauhan sekä turvallisen kasvun ja kehityksen. 

 

Kuntien velvollisuus

Viranomaisina kunnalla on lakiin (Yhdenvertaisuuslaki) kirjattu vastuu edistää yhdenvertaisuutta. Koska sateenkaarinuoret ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa ja alttiita yhdenvertaisuuden vastaisille hyökkäyksille, täytyy sateenkaarinuorten osallisuuden ja toimijuuden vahvistamiseen kiinnittää erityistä huomiota. 

Nuorisotyön tarkoituksena on lain (Nuorisolaki) mukaan tukea nuoren kasvua, itsenäistymistä sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Samaisen lain mukaan kuntien tulee luoda  edellytyksiä nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa. Edellytysten luominen on monessa tapauksessa erityistyön mahdollistamista, kuten sateenkaarierityisen nuorisotyön tai turvallisemman tilan takaamista. Turvallinen tila mahdollistaa nuoria osallistumaan aktiivisesti ja täysipainoisesti kansalaistoimintaan, kun siihen ei liity niin vahvaa varovaisuutta tai pelkoa turvallisen ympäristön edesauttamana. 

 

Nuorisotyön ammattieettiset ohjeet pohjalla

Nuorisotyön eettisten ohjeiden mukaan (Pieniä tekoja, suuria asioita: nuorisotyön eettinen näkökulma) nuorisotyön tavoitteena on muun muassa auttaa nuorta saavuttamaan omien voimavarojensa ja näkökulmiensa mukainen paikka. Sateenkaarevuuden näkökulmasta on hyvä, että nuoret saavat erilaisia representaatioita tulevaisuudesta. Esimerkiksi sateenkaari-ihmisen mahdollisuudet perheellistyä halutessaan adoptoimisen tai hedelmöityshoitojen kanssa.  

Nuorisotyön tehtävänä on vahvistaa nuoren osallisuutta yhteiskunnassa, ja toimii nuoruuden ja nuorten elinolojen tulkkina. Nuorisotyö on siis nuorten äänenvahvistaja ja tekijä, joka tuo nuorten elämän näkyväksi myös muulle yhteiskunnalle. 

Nuorisotyö on pohjimmiltaan kohtaamista. Leikkisä, rakastava, hyväksyvä, utelias ja empaattinen kohtaaminen luo hyvän pohjan kasvulle, kehitykselle, oppimiselle ja turvallisten kokemusten sekä suhteiden syntymiselle. Nuorisotyö on se alusta, jossa nuori voi kasvaa vapaasti sellaiseksi kuin on. Nuoruus on elämänvaiheena on ainutlaatuinen vaihe, ei ainoastaan välivaihe lapsuudesta aikuisuuteen. Nuorisotyön yhtenä tärkeänä tehtävänä onkin tämän ainutlaatuisuuden esiin nostaminen. 

 

Vielä on matkaa

Vielä on matkaa siihen, että sateenkaarierityinen nuorisotyö ja yhdenvertaisuuden edistäminen olisi kuntien ja nuorisotyön toiminnan ytimessä. Kuntien velvollisuus on tarjota tällaiselle työlle tilaa ja mahdollisuuksia. 

Nuorisolain mukaan kuntien ja kuntien nuorisotyön tulee toimia vuorovaikutuksessa nuorisoalan järjestöjen, seurakuntien ja muiden nuorten palveluja tuottavien yhteisöjen kanssa. Sinuiksi ry on tällainen järjestö, joka voi tarjota asiantuntemustaan erityisesti sateenkaariertityiseen työhön. Me toivomme, että jokainen kunta ja nuorisotyön toimija hyödyntää järjestöjen arvokasta ja käytännönläheistä osaamista. Siten palveluista saadaan rakennettua oikeasti vaikuttavia, oikeasti kohtaavia ja oikeasti tavoittavia. 

Onneksi on hienoja esimerkkejä siitä, miten sateenkaareville nuorille on järjestetty toimintaa. Ihannetilanteessa erillistä toimintaa ei tietenkään tarvitsisi järjestää, vaan kaikilla olisi mahdollisuus tuntea kuuluvansa, olevansa osallinen sekä kokea olevansa turvassa.

Olen varma, että tällaiseen tulevaisuuteen päästään, kunhan teemme yhteistyötä ja varmistamme, että jokaisella nuorella on kasvurauha kehittyä sellaiseksi kuin itsestä tuntuu sopivalta.

Koska nuoruus on ainutlaatuinen, tärkeä elämänjakso, tulee nuorisotyöhön myös kohdentaa riittävä määrä resursseja. Vain silloin nuorisotyö voi toteuttaa tärkeää tehtäväänsä nuoruuden turvaajana, kohtaajana sekä mahdollistajana.

 

Hyvää nuorisotyön viikkoa!

 

Nuorisolaki

Pieniä tekoja, suuria asioita: nuorisotyön eettinen näkökulma

Yhdenvertaisuuslaki

Mico Ylimäki

toiminnanjohtaja

Sinuiksi ry