HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ TOM OF FINLAND

6.5.2022

Touko Laaksosen syntymästä kului 8. toukokuuta 2020 sata vuotta. Silloin yhdistyksemme julkaisi tämän kiitoskirjeen kunnianosoituksena suurelle taiteilijalle, jolle olemme paljosta velkaa. Uskomme, että kirje kestää uudelleen julkaisemisen:

Kiitos kaikesta Touko!

Olemme päässeet pitkälle ansiostasi. Tekisi mieleni teititellä sinua silkasta kunnioituksesta, mutta jokin ohjaa sinuttelemaan. Sinun luomasi komeat miesfiguurit pullistelevat näkyväksi herkullisen liioiteltua fantasiaa miehuudesta. Mainetta niittänyt kuvastosi vapauttaa homon häpeästä, nostaa homomiehen estradille, pois kaapista ja korottaa meidät aistikkaaksi taiteeksi.

Teet irstaana ja julkeana pidetystä kaunista. Komeus on katsojan silmässä. Kuvien taustalla on esimerkiksi salaa puiston suojissa tapahtunut hekuma, joka ei vaatinut lokeroita tai määritelmiä. Riitti että halusi tulla kosketetuksi, suostua yhteiseen nautintoon vailla paheksuntaa ja yhteiskunnan silloisia normeja.

Näytät hahmosi vahvoina, miehisinä, tavoiteltavina märkinä unina. Taiteesi liikkuu miehisessä arkkityyppiympäristöissä kuten armeijassa, satamissa ja karjatiloilla. Maskuliinisuus ei näytä kuvissasi vaaralliselta tai alistavilta, vaan pantavat ja panijat näyttäytyvät iloisen tasaväkisiltä ja hiljaisen yhteisymmärryksen omaavilta. Herkkyys näkyy hymyissä ja silmien virneissä. Nämä hahmot eivät suostu pilkan tai ivan kohteiksi, he ottavat tilansa ylpeydellä ja nauttivat toisistaan.

Toki näissäkin hahmoissa piilee riski fantasian kääntymisestä tavoitteeksi, ellei tunnista tarkoituksellista liioittelevaa tyyliäsi, vaan asettaa epärealistisen kehonkuvan omaksi päämääräkseen. Voisi olla jonkun toisen tehtävä jatkaa, luoda yhä omanlaisempiaan hahmoja, jotka vahvistavat entisestään lupaa olla oma itsensä, juuri sellaisena kuin on, seksuaalisena tai ei-seksuaalisena, suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä tai muusta taustasta riippumatta.

Olisi ollut mielenkiintoista kuulla mielipiteesi, kun muutama vuosi sitten alakulttuurin tarpeisiin luotu, fetisseihin ja lihallisuuteen yllyttävä taiteesi painettiin postimerkkeihin ja pussilakanoihin. Siistityistä uroistasi tuli salonkikelpoisia ja joka kodin suvaitsevaisuuden sisustussymboleja. Olisiko pitänyt miettiä kulttuurista omimista ja sitä, että muuttuuko taiteilijan tavoite uusissa käyttötarkoituksissa? Itse kuitenkin kääriydyn halukkaasti pussilakanoihisi ja postitan merkeilläsi varustettuja kortteja.

Tänä iltana selaan taas yhtä albumiasi ja lähetän terveisiä sinulle sinne jonnekin.

Kiitos!

Ihailijasi, josta ei olisi tullut ihan itseään ilman apuasi

Mikko
Toiminnanjohtaja,
Seksuaaliterapeutti
Sinuiksi ry

Kuvateksti: Tätä kuvaa käytettiin vuoden 2015 Pirkanmaan pride -viikon IHAN SYVÄLTÄ -iloinen anaaliseksityöpajan uutisoinnissa yhdessä Hivpointin kanssa.


Tätä kuvaa käytettiin vuoden 2015 Pirkanmaan pride -viikon IHAN SYVÄLTÄ -iloinen anaaliseksityöpajan uutisoinnissa yhdessä Hivpointin kanssa.