Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä

8.9.2023

Kansainvälistä itsemurhien ehkäisyn päivää vietetään 10. syyskuuta. Tämän päivän tarkoituksena on pitää aihetta esillä, lisätä tietoisuutta ja poistaa stigmaa. Itsemurhasta voidaan puhua avoimesti sekä turvallisesti ja itsetuhoisuuteen on saatavilla apua.


Suomessa tehdään eniten itsemurhia pohjoismaissa. Vaikka itsemurhien määrä on laskenut 90-luvusta, itsetuhoisten ajatusten määrä on ollut kasvussa.


Suurin osa itsetuhoisista henkilöistä on yrittänyt hakea apua julkisten palveluiden kautta tuloksetta. Jopa joka viides on ollut itsemurhapäivänään terveydenhuollon vastaanotolla. Järjestötoimijoilla on merkittävä asema ja tehtävä toimia turvaverkkona heille, joita julkisen puolen ja yksityisten toimijoiden palvelut eivät ole pystyneet kohtaamaan tai kannattelemaan.


Sateenkaari-ihmiset kärsivät vähemmistöstressistä. Vähemmistöstressi on pitkittynyttä stressiä tai ahdistusta, jota vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat syrjinnän tai sen pelon vuoksi. Vähemmistöstressi voi aiheuttaa itsetuhoisuutta. Yhteiskuntamme altistaa vähemmistöstressille, koska se on lähtökohdiltaan edelleen hetero- ja cis-normatiivinen. Sateenkaari-ihmiset joutuvat kokemaan trans- ja homofobiaa, leimautumista, ulkopuolisuutta sekä väkivaltaa.


Kaikille, erityisesti nuorille ja lapsille perhe on ensisijaisen tärkeä verkosto, mutta kaikille oma perhe ei ole turvallinen paikka. Silloin sinä, aikuinen koulussa, terveydenhuollossa, järjestössä tai arjessa olet tärkeässä osassa lapselle. Lapselle, jolle saatat olla ainut turvallinen aikuiskontakti hänen välittömässä lähipiirissään.


Apua on tarjolla, ja niihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.


Sateenkaari-ihmisille tukea tarjoavia tahoja valtakunnallisesti ovat:

Sinuiksi ry & Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelut

  • Sinuiksi ry tarjoaa paikallisesti Pirkanmaalla laajaa vertaistukitoimintaa kaikille sateenkaari-ihmisille sekä tekee paikallista vaikuttamistyötä. Lisätietoja vertaistukiryhmistä ja toiminnasta täältä
  • Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelut tarjoavat valtakunnallisesti, maksuttomasti ja matalalla kynnyksellä seksuaalineuvontaa, ohjausta ja tukea sateenkaari-ihmisille etäyhteyksin, puhelimitse, chateissä sekä kysymyspalstalla. Lisätietoja palveluista täältä.

Verkkonuorisotalo Loiste

  • Verkkonuorisotalo Loiste on suunnattu 13-20 -vuotiaille sateenkaarinuorille. Verkkonuorisotalo Loiste mahdollistaa vapaamuotoisen kohtaamisen turvallisemmassa tilassa. Paikalla on aukioloaikoina aina myös ohjaajia. Lisätietoja Verkkonuorisotalo Loisteesta täältä.

Perhesuhdekeskus

  • Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskus tarjoaa tietoa, vertaistapahtumia ja apua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville sekä heidän läheisilleen perhe-, rakkaus- ja läheissuhteiden tueksi. Lisätietoa palveluista täältä.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

  • Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tuottaa psykososiaalisia tukipalveluja intersukupuolisille, transihmisille ja heidän läheisilleen sekä toimii sukupuolen monimuotoisuuden asiantuntijana. Lisätietoja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen palveluista täältä.


Lisäksi akuuteissa kriisitilanteissa MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.


Nämä ovat meidän jokaisen yhteisiä asioita. Jokaisen vastuulla on vaikuttaa ympäristöönsä ja yhteiskuntaan, että se olisi turvallinen paikka jokaiselle. Pienin teko, jonka voit tänään tehdä, on kysyä kaverilta, kollegalta, asiakkaalta tai perheenjäseneltä "mitä kuuluu?" Yksi kysymys voi olla pelastaa henkiä.


Jari Kuisma                                                                    Mico Ylimäki

Hallituksen puheenjohtaja                                              Toiminnanjohtaja

Sinuiksi ry                                                                              Sinuiksi ry