Tiistaina 17.5. vietetään kansainvälistä homo-, trans- ja bifobianvastaista päivää

17.5.2022

Tiistaina 17.5. vietetään kansainvälistä homo-, trans- ja bifobianvastaista päivää (IDAHOT*, International Day Against Homophobia and Transphobia).

Toukokuun 17. päivä on vakiintunut teemapäiväksi, koska 32 vuotta sitten (17.5.1990) WHO poisti homouden sairausluokituksesta. Teemapäivä huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kohtamaa syrjintää ja tietoisesti purkaa suuntautumis-, sukupuoli- ja ihmissuhdeoletuksia siten että yhteiskunta olisi turvallinen paikka elää, asua ja olla meille kaikille itsemäärittelystä, identiteetistä tai oman perhe- tai suhdemuodosta sekä muista syrjintäperusteista riippumatta.

Yle uutisoi, että Suomen sijoitus eurooppalaisessa vertailussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä laski kuudennelta sijalta sijalle 12.

Pudotusta selittänee mm. keskeneräinen translain uudistus, intersukupuolisten riittämätön suojelu sekä nk. eheyttämisen kieltävän lainsäädännön puuttuminen.

…………………………………………..

* IDAHOT on lyhenne päivä englanninkielisestä nimestä International Day Against Homo- & Transphobia. Vuonna 2005 vietettiin ensimmäistä homofobian vastaista päivää. Vuonna 2009 kampanjaan lisättiin huomioitavaksi transfobia, vuodesta 2015 bifobia ja joissakin intersukupuolisuus. Päivästä käytetään myös muotoa IDAHO, IDAHOTB ja IDAHOBIT.