Vihapuhetta ei pidä hyväksyä

26.7.2023

Olen saanut useita huolestuneita yhteydenottoja eilisen ja tämän päivän aikana. Tampereella on viime päivien aikana kierrellyt auto, jonka peräkärryillä on seksuaalivähemmistöjä herjaavia tekstejä. Vihapuheen tarkoituksena on lietsoa vihaa ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Vihapuhetta on kaikki sellainen, jonka tarkoituksena on levittää, lietsoa, edistää tai oikeuttaa vihaa jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Vihapuhe loukkaa syvästi toisen ihmisen ihmisarvoa. Suomessa jokaisella on sananvapaus, mutta vapauteen kuuluu vastuu, eikä ketään saa uhata tai solvata esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Vihapuhe saattaa täyttää myös rikoksen tunnusmerkistöt, joten olen tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Tällainen julkinen vihapuhe on omiaan rikkomaan jokaisen kokemuksen turvallisesta tilasta ja saattaa aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta. Tampereella on kuitenkin monia turvallisia tiloja, joissa jokainen saa olla oma ainutkertainen itsensä. Sinuiksi ry:n tilat sijaitsevat osoitteessa Näsilinnankatu 48, ja siellä olemme sitoutuneet turvallisemman tilan periaatteisiin. Jos kaipaat keskustelutukea, voit olla yhteydessä numerooni 040 510 7488.

Verkkonuorisotalo Loiste on suunnattu 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille. Loiste tarjoaa paikan vapaamuotoiseen kohtaamiseen turvallisemmassa tilassa, jossa on aina sen aukioloaikojen puitteissa paikalla ohjaaja. Loisteesta lisätietoa täältä: https://nuoret.seta.fi/verkkonuorisotalo-loiste/

Mieli ry järjestää myös kriisichattejä, joissa pääsee keskustelemaan vapaaehtoisen kriisipäivystäjän kanssa. Valtakunnallinen Mieli ry:n kriisipäivystyksen numero on 09 2525 0111.


Sinun ei tarvitse jäädä yksin!


Mico Ylimäki

Toiminnanjohtaja

Sinuiksi ry