Ole totta Tampereella - kaupungin tiedostavan pride-lipun julkistaminen

18.5.2022

Manse pride -viikkoa vietetään 6.-11.6.2022. Viikon tuottavat yhteistyössä Sinuiksi ry (ent. Pirkanmaan SETA) ja Tampereen kaupunki ja Tampereen nuorisopalvelut useiden kymmenien yhteistyöjärjestöjen ja yrittäjien avulla. Julkaisemme lähipäivinä koko ohjelman Mansepride.fi-sivullamme. Seuraa myös tiedotustamme @mansepride (FB, Instagram, Twitter). Viikon teema on: Ole totta Tampereella

Liputamme yhdenvertaisuuden puolesta
Pride-lippu on tunnetuin pride-symboli. Pride-sana merkitsee vapaasti käännettynä ylpeyttä olla oma itsensä. Alkuperäisen kuusivärisen pride-lipun suunnitteli sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker (1951–2017) vuonna 1978 paikallisten aktivistien toiveesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhteisön symboliksi. Bakerin lipun kehitystarina tuntee myös kahdeksanvärisen version ennen kuin se monien vaiheiden summana vakiintui kuuteen väriin. Perinteisen lipun väreillä on universaalit merkitykset, värejä ei ole siis sidottu alun perin kuvaamaan yksittäisiä, sateenkaarevia identiteettejä. Voit lukea värien merkitykset alla olevasta kuvasta.

Myöhemmin eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia identiteettiryhmiä varten on luotu yksilöllisisiä eri symboliväreistä koostuvia pride-lippuja. Sateenkaaren alla on tärkeää kunnioittaa jokaisen itsemäärittelyä. Lipuissa näkyy myös seksuaali-identiteettiin, seksuaalisen ja romanttisen suuntautumisen sekä sukupuoli-identiteetin moninaisuuteen ja itseilmaisuun liittyvät painotukset sekä ihmissuhdemuotojen kirjoa kuvaavia määritelmiä. Samoilla vähemmistöryhmillä saattaa olla eri lippuversioita riippuen vivahteista. 
Pride-liput ovat voineet saada nimiä eri paikkakuntien (kuten Philadelphia ) tai pride-tapahtumien mukaan. Ihmisoikeusaktivismi nousee usein yksittäisten ihmisten toimesta. Pride-lippujen osaltakaan ei ole vaikkapa kansainvälistä queer-kollektiivia, joka linjaisi pride-lipuista siten kuin valtiot tai järjestöt päättävät omista virallisista tunnuksistaan.

Pride-lippu on keskeinen tunnus ihmisoikeuksien edistämiselle. Sinuiksi ry:lle on strategiansa mukaisesti tärkeää edistää itsemäärittelyn oikeuden lisäksi myös seksuaalioikeuksia ja seksuaaliterveyttä, jotka teemoina harmillisen usein jäävät tutumman ihmisoikeustyön jalkoihin. Olemme tehneet vuosia töitä esimerkiksi aseksuaalisten ja aromanttisten ihmisten oikeuksien tunnustamiseksi, mutta myös halunneet purkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien osalta tietoisesti seksiin, seksuaalisuuteen ja eri seurustelumuotoihin liitettyä häpeää ja stigmaa. Viimeiset seitsemän vuotta olemme yhdessä Tampereen nuorisoneuvolan ja nuorisopalvelujen rinnalla tuottaneet Sepäse-työpajoja 8.-luokkalaisille moninaisuudesta, identiteeteistä, yhdenvertaisuudesta, omista rajoista, turvaseksistä, suostumuksellisuudesta ja itsensä ja muiden hyväksymisestä.

Tampereen oman tiedostavan pride-lipun synty

Viime vuonna Sinuiksi ry:n omaa yhdistyslogoa varten tehtiin perusteellinen sateenkaarivärien kartoitus. Silloinen graafikkomme Julius Jokikokko teki valtavan urakan ja kokosi yhteen tiedossa olevien pride-lippujen värit.

Kun Tampereen kaupunki lähestyi meitä yhdessä järjestettävän pride-viikon tiimoilta, esitimme toiveen tiedostavan lipun toteuttamisesta, jotta mahdollisimman moni sateenkaari-nuori, -ihminen, -seniori ja -perhe eri kokoonpanoissaan voisivat kokea yhteenkuuluvuutta lipun kautta. Lipun värit tunnistavat myös ”liittolaiset” (allies) eli seksuaali- ja sukupuolienemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta kannattavien laajan ryhmän.

Tampereen tiedostava lippu on yhteenveto tunnetujen pride-lipujen väreistä. Erillislippuja syntyy varmasti lisää ja on tällä välin syntynytkin, mutta halusimme liputtaa Manse pride -viikolla symbolilla, joka kuvastasi kaikkia meitä yhdessä. 

Lipun on taittanut Julius Jokikokon ohjeen mukaan Jasmin-Julia Niemenmaa Tampereen kaupungin markkinoinnista.

Tiedostava lippu nostetaan Tampereen raatihuoneen lipputankoon Manse pride -viikolla ja sitä näkyy myös yhteistyökumppanien kuten Vapriikin museokeskuksen ja Tampere-talon lipputangoissa. Iloksemme myös lähikunnissa on syntynyt intoa oma-aloitteisesti lähteä mukaan pride-viikolle. Tiedostava lippu nähdään Tampereen lisäksi ainakin Lempäälässä.

Tampereen pride-lipun värikoodeista

Alla olevassa lippukuvasta voi tutustua Julius Jokikokon perusteelliseen koontiin lippuvärien merkityksistä. Moni väri esiintyy useissa pride-lipuissa, jotkin värit taas vain muutamissa. Tässä uutisessa värisuoraa avataan yleisemmällä tasolla. Eri identiteettisanojen merkityksistä voi lukea artikkelin lopussa olevista sateenkaarisanastoista.

Lipun yläreunasta värit alkavat tutuilla kuudella klassikkovärillä - punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti. Muun muassa Ranneliike-media on kartoittanut seikkaperäisesti eri pride-lippujen taustaa ja perinteisen lipun syntyhistoriaa. 
Harmaa väri löytyy mm. aseksuaalien, demiseksuaalien, sukupuolettomien (agender) ihmisten ja ei-binäärien (deminonbinary/demigender) lipuista.

Vaaleansininen, vaaleanpunainen ja valkoinen ovat väreinä tuttuja esimerkiksi translipusta. Monica Helms suunnitteli lipun vuonna 1999. Vaaleansinen väri on myös mukana homojen lipuissa, joista on useampia versioita.

Niin kutsutussa Progressiivisessa lipussa olevat musta ja ruskea huomioi Poc-ihmiset (people of colour) sekä laajemmin rodullistetut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset. Yhdistykseksemme yhdenvertaisuussitoumus kattaa luonnollisesti syrjinnän kiellon myös muilla perusteilla (mm. syntyperä, kansallisuus, kulttuuri, uskonnollinen tai poliittinen vakaumus, ikä, terveydentila, vammaisuus, perhemuodot ja/tai sosiaalinen asema), joille ei tiettävästi ole vielä annettu symbolivärejä pride-lippuihin. Tosin vaikkapa pyörätuoli-kuvasymboli tai eri uskontoryhmien symboli on saatettu liittää pride-lippuun. Musta väri on lisäksi läsnä nahkafettareiden ja karhujen lipuissa sekä polymoristen, bdsm- ja drag- kulttuureja sekä sukupuoliliukuvien (genderfluid) lipuissa. Musta värisuora pride-lipussa on voinut lisäksi merkitä Hiv-epidemian ehkäisytyötä. Fuksia väri on puolestaan ainakin bi- ja panseksuaalien, lesbojen (monia eri lippuversioita eri vuosilta ja eri painotuksin) sekä muunsukupuolisten lipuissa.

Kaikki meistä eivät samastu lippuihin tai määritelmiin

On huomattava, että seksuaalisen suuntautumisen, seksuaalisuuden, ihmissuhteiden ja sukupuoli-identiteetin itsemäärittelyyn sisältyy keskeisesti lupa olla käyttämättä itsestään jotain tiettyä sanaa tai termiä. Monille oma identiteettisana on olennainen, mutta ei suinkaan kaikille. Kunnioitamme tätä oikeutta tasapuolisesti.
Samoin monet sukupuolivähemmistöihin kuuluvat määrittävät itsensä heteroiksi samoin kuin useat seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lukeutuvat sukupuolienemmistöihin. Sitenkin itsemäärittelyn kunnioitus kuuluu ihan kaikille.

Sinuiksi ry marssii niiden puolesta, jotka eivät itse voi

Oma ympäristö, perhe ja läheiset saattavat haastaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien sisällön. Me toivomme, että kukaan ei ottaisi uhkarohkeita riskejä turvallisuutensa tai hyvinvointinsa osalta, jos asenteet, puheet ja teot esimerkiksi kotona, koulussa, työpaikalla, yhteisössä, tukiasunnossa tai muissa ratkaisevan tärkeissä palveluissa ovat syrjiviä tai loukkaavia. Aina ei myöskään tiedä varmaksi, miten yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon oikeasti suhtaudutaan, ellei taho ole tuonut linjaansa kaikkien tietoon. 
Siksi me marssimme puolestasi.

On sinua ympäröivän yhteiskunnan vastuulla noudattaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja. On yhteiskunnan asia rakentaa, kaikkien tiedossa oleva, turvallinen toimintaympäristö, jossa kaikki saavat olla totta itsenään. On yhteiskunnan - ei yksilön - vastuulla luoda tulevaisuudessa sellainen todellisuus, jossa eri kaapit ovat tarpeettomia, koska kaikki tietävät olevansa hyviä ja arvostettuja itsenään ja että syrjintään puututaan tehokkaasti.

Ole kuin Tampere - edistä yhdenvertaisuutta!

Mikko Ala-Kapee
Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja

PS Olethan yhteydessä, jos huomaat että teksti kaipaa täydennystä tai jokin väri tai identiteettiviiteryhmä on tahattomasti jäänyt tunnistamatta: mikko.ala-kapee [at] sinuiksi.fi

Lähteitä:

Sateenkaari-lipun historia Rannelike.netin sivuilla

Sinuiksi-palvelun seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen moninaisuuden ja marginaaliseksin sanasto

Sukupuolen moninaisuuden sanasto (SMOK)

Kehrääjän sateenkaarisanasto